OptimumTräning® ~ Postural träning

OptimumTräning®

Kroppen är en helhet och här på Postural Balans fokuserar vi inte bara på platsen där symptomet sitter utan arbetar för att hitta grundorsaken till att smärta eller stelhet uppstår. Med hållningsträning samt i vissa fall i kombination med manuella behandlingstekniker behandlar vi grundorsaken till problemet och hjälper kroppen hitta tillbaka till smärtfrihet, rörlighet och normal funktion.

Vår kropp är gjord för rörelse och muskler/leder ska kunna fördela belastningen den utsätts för jämnt genom hela kroppen. I samhället idag lever vi sällan på ett sätt som är optimalt för kroppen. Både stillasittande, stress samt olika typer av aktivitet kan skapa obalanser och hindra kroppens förmåga att fördela belastningen jämnt och på ett optimalt sätt.

Olika muskler i kroppen har olika uppgifter. De posturala musklerna, hållningsmusklerna, är djupt sittande muskler som har till uppgift att hålla oss upprätta i stående, sittande samt gående. Dessa muskler har ofta blivit svaga på grund av vår livsstil och andra muskler, så som våra rörelsemuskler, har då fått ta över jobbet som hållningsmuskler. Detta leder ofta till obalanser, över-/snedbelastning, skador och smärta. Genom att korrigera hållning och rörelsemönster startar kroppens självläkning så att symptom försvinner och prestation ökar.

För vem?

Alla har nytta av Optimumträning. Ung, gammal, vältränad eller otränad. Lider du av kronisk värk i muskler/leder, återkommande skador, vill nå din fulla potential inom din idrott eller vill du helt enkelt jobba förebyggande för att behålla en välfungerande kropp livet ut?

Smärtproblematik och vanliga diagnoser där Optimumträning kan hjälpa:

 • Stel och smärtande nacke/axlar
 • Trötthet och smärta kring bröstrygg
 • Diskbuktning/diskbråck
 • Stel, smärtande ländrygg
 • Återkommande ryggskott
 • Impingement (inklämning) i axel
 • Trochanterit och annan höftsmärta
 • SI-ledsproblematik
 • Piriformissyndrom, ischias, falsk ischias
 • Plantar fasciit
 • Benhinneinflammation
 • Stela och smärtande fötter
 • Golfarmbåge, musarm
 • Artros i höft och knä
 • Löparknä, hopparknä och annan knäsmärta
 • Hälseneproblematik
 • TMJ (spänning, smärta kring käke)
 • Huvudvärk
 • m.m.

Så här går det till:

När du bokat din första tid får du e-post med ett formulär där du fyller i din besvärshistorik och skickar tillbaka till mig. Vid första besöket går vi igenom din besvärshistorik och pratar igenom vad du vill ha hjälp med.

Jag gör sedan ett antal funktionstester för att hitta dina muskulära obalanser. Resultatet av testerna, besvärshistoriken samt din målbild ligger till grund för eventuell behandling och det skräddarsydda träningsprogram du får med dig hem.

Ditt skräddarsydda träningsprogram består av utvalda övningar som ska hjälpa din kropp att korrigera hållning och funktion. Övningarna ska göras i en bestämd ordning och vi går igenom övningarna på plats.

Du gör övningarna hemma i 1-2 veckor innan du kommer till mig igen för uppföljning, eventuell behandling och nytt program. Det brukar i snitt behövas 4 besök för att skapa ett bestående resultat, det beror på din utgångspunkt samt din egen motivation.

Gör du detta så investerar du i en kropp som efter denna tid bara behöver underhållas med ett fåtal övningar för att hålla sig smärt- och besvärsfri.

Under dina besök hos Postural Balans får du kunskap och förståelse om hur din kropp fungerar samt verktyg du kan använda för att hålla din kropp välfungerande livet ut.


OptimumTräning är en revolutionerande träningsmetod som bygger på Postural terapi av BuserGreus (Markus Greus grundare av OptimumMetoden® samt min lärare) som i sin tur är en vidareutveckling av The Egoscue Method som har sitt ursprung i USA.
Läs mer om OptimumMetoden® här.


Ofta lägger vi ansvaret för vår egen grundhälsa i andras händer. Vi söker en quick-fix men det ger ofta inte ett bestående resultat. Vi känner en förbättring men bara för stunden, vi är så småningom tillbaka på ruta ett igen. Får du en större förståelse för varför du får ont eller drabbas av skada, känns det ofta skönt att själv kunna ta ansvar över sitt egna välmående, lättare att se möjligheterna och hitta motivationen. Med rätt verktyg så har du själv makten att förändra ditt liv.


Upplevelser från kunder

”Jag känner mig rakare och starkare i kroppen. Låsningar som snedhet och vridningar i skelettet lossnade och jag har fått en helt annan spänst i mina steg. Jag blev av med stelhet i ljumskarna efter stillasittande och som en bonus blev jag nästan av med mina inkontinensbesvär!”

Lena 66 år

” För mig var förståelsen om olika sorters muskler och framförallt hållningsmusklerna en ren uppenbarelse! Så skönt att få rätt verktyg för att få bort ryggproblemen och kul att känna mig starkare och smidigare än på länge.”

Johanna

”Jag hade tidigare fått höra att jag har en skada i höften som en fotbollsspelare på elitnivå! Jag har aldrig spelat fotboll. Jag jobbar som massör och min ländrygg fick också ta en del stryk. Med hjälp av Optimumträning hos Carin vaknar jag nu smärtfri på morgonen. Inte ont i ländryggen, höften har blivit så mycket bättre och jag har en helt annan rörlighet.”

Eva

Boka en kostnadsfri konsultation